Αγαπητέ/ή φίλε/η,
Άρχισαν οι εγγραφές για το διετές πρόγραμμα εκπαίδευσης στην προσέγγιση της Βραχείας Συστημικής Διαλογικής Θεραπείας που προσφέρει το Κυπριακό Ινστιτούτο Βραχείας Ψυχοθεραπείας και Διαλόγου – το BSDT Institute- και που προγραμματίζεται να αρχίσει την 29η Σεπτεμβρίου του 2018.
Το πρόγραμμα προσφέρει την δυνατότητα για απόκτηση ψηλού επιπέδου γνώσεων και ικανοτήτων για ουσιαστικές και αποτελεσματικές παρεμβάσεις στον τομέα της παροχής βοήθειας σε σχέση με ένα ευρύ φάσμα ατομικών και κοινωνικών προβλημάτων. Είναι μια εκπαίδευση στη Συνεργατική Συμβουλευτική που έχει σα θεωρητική βάση την προσέγγιση της Βραχείας Συστημικής Διαλογικής Θεραπείας
Το μοντέλο Βραχείας Συστημικής Διαλογικής Θεραπείας, είναι το αποτέλεσμα μιας μακρόχρονης πορείας προσωπικών αναζητήσεων, μελετών και κλινικών θεραπευτικών εφαρμογών σε άτομα, ζευγάρια, οικογένειες και ομάδες. Είναι μια ζωντανή και συνεχώς εξελισσόμενη προσέγγιση που συνδυάζει τις πιο σύγχρονες ιδέες στον τομέα της ψυχοθεραπείας με ένα δημιουργικό και πρωτότυπο τρόπο. Στηρίζεται από διεθνή ινστιτούτα και εμπειρογνώμονες που έχουν σημαδέψει την πορεία των ιδεών στη ψυχοθεραπεία με την δράση τους και το συγγραφικό τους έργο.
Το ζητούμενο στην ΒΣΔΘ δεν είναι απλά οι άνθρωποι να νιώσουν καλύτερα, αλλά να γίνουν καλύτεροι άνθρωποι, οι άνθρωποι που νιώθουν καλά με τον εαυτό τους. Να καταφέρουν να αναγνωρίσουν ότι μπορούν να επιλέξουν την ιστορία της ζωής τους, να απελευθερωθούν από την επικυριαρχία των προβληματικών ιστοριών στις οποίες κινούνται, να αποκτήσουν ελευθερία και επίγνωση για τη δύναμη που διαθέτουν απέναντι στις δυσκολίες και για την ευθύνη τους απέναντι στον εαυτό τους και τους άλλους με βάση αξίες και να γίνουν πιο αποτελεσματικοί στις επιλογές τους. Μέσω του Συνεργατικού Διαλόγου δημιουργούνται οι ευκαιρίες για συνειδητοποίηση των δυνατοτήτων και αξιοποίηση τους για την επιθυμητή αλλαγή.
Στo διετές πρόγραμμα προχωρημένης εκπαίδευσης στο μοντέλο BSDT συνδυάζεται η θεωρία μαζί με πρακτική και βιωματική εξάσκηση. Χρησιμοποιείται η μέθοδος της συνεργατικής μάθησης και τα εργαλεία του Συνεργατικού Αναστοχαστικού Διαλόγου σε όλα τα επίπεδα της πραγματικότητας. Η προσέγγιση του μοντέλου βοηθά ώστε τα ανθρώπινα προβλήματα να αντικρίζονται με καινούρια μάτια και να επιλύονται με αποτελεσματικό τρόπο μακριά από βραχυπρόθεσμες συνταγές και τυποποιημένες τεχνικές. Προσφέρει μια ζωντανή εμπειρία μάθησης που εμπνέει και κινητοποιεί γιατί στηρίζεται στα ενδιαφέροντα, τις δυνάμεις, τις εμπειρίες και τις ικανότητες των σπουδαστών.
Σε Θεωρητικό/Διδακτικό Επίπεδο:
Φιλοσοφία και στόχοι της προσέγγισης ΒΣΔΘ
Οι σημαντικές πτυχές της σύγχρονης Συστημικής Θεραπείας (Systemic Therapy).
Κονστρουκτιβισμός και Κοινωνικός Κονστρουξιονισμός και η διαλογική έννοια του εαυτού.
Η σύνθεση ιδεών από την Συστημική Θεωρία, τις Επικεντρωμένες στη Λύση (Solution Focused and Solution Oriented Therapy), τις Αφηγηματικές (Narrative) και τις Διαλογικές προσεγγίσεις (Dialogical Therapies) στην ΒΣΔΘ.
Συνεργατική θεραπεία και Συνεργατικός Διάλογος (Collaborative Therapy and Collaborative Dialogue) στην ΒΣΔΘ.
Το μοντέλο ανάπτυξης του εαυτού στη ΒΣΔΘ και επίπεδα ψυχονοητικής ανάπτυξης κι έκφρασης.
Η προσέγγιση των συναισθημάτων στην ΒΣΔΘ: Συναισθηματική νοημοσύνη, θεωρία του Δεσμού και διαφοροποίηση του εαυτού σε σχέση με τα συναισθήματα και τις σχέσεις.
Θεωρητική ανάπτυξη και εμβάθυνση των βασικών στοιχείων του Συνεργατικού Διαλόγου
Η σημασία της έννοιας της προσωπικής υπευθυνότητας (self–agency) σε σχέση με την ανάπτυξη της συνειδητότητας του ενήλικα-εαυτού από τα δυο μέρη του Συνεργατικού Διαλόγου.
Η ανάπτυξη της δυνατότητας επιλογών και εξεύρεσης λύσεων με βάση την ανασυγγραφή αφηγήσεων-ιστοριών στα πλαίσια του Συνεργατικού Διαλόγου
Η ηθική και οι αξίες στα πλαίσια του Συνεργατικού Διαλόγου.
Ο Αναστοχασμός ως διαλογική στάση και δράση.
Η ανάπτυξη ηγετικής ικανότητας στα πλαίσια του Συνεργατικού Διαλόγου.
Εξάσκηση στις δεξιότητες του Συνεργατικού Διαλόγου με έμφαση στη διπλή ακρόαση και την διαλογική ανταπόκριση.
Η θεώρηση και αντιμετώπιση των προβλημάτων από την ΒΣΔΘ.
Εφαρμογές του συνεργατικού διαλόγου της ΒΣΔΘ σε διάφορα πλαίσια (ζευγάρια, οικογένειες και ομάδες, οργανισμοί, εποπτείες) στην αντιμετώπιση προβλημάτων και σε κλινικές εικόνες.
Επεξεργασία θεμάτων εξουσίας, ηθικής και δεοντολογίας.
Συμβουλευτική, θεραπεία και κοινωνική πράξη: Ο Συνεργατικός Διάλογος ως σημείο συνάντησης ανάμεσα στη Συμβουλευτική, τη Θεραπεία και την κοινωνική παρέμβαση.
Πολιτισμικές αξίες και κοινωνικές παρεμβάσεις στα πλαίσια της ΒΣΔΘ
1. Εξάσκηση στην τάξη : Role Play, ασκήσεις ανά δυάδες και σε μικρές ομάδες, παρουσίαση άρθρων και θεμάτων από τους εκπαιδευόμενους ατομικά ή/και σε ομάδα.
2. Παρουσίαση περιπτώσεων στην τάξη από την επαγγελματική πρακτική των εκπαιδευομένων όπου εφαρμόζεται ο Συνεργατικός Διάλογος
3. Εξάσκηση εκτός τάξης σε συνομιλίες Συνεργατικού Διαλόγου με βάση τη ΒΣΔΘ
4. Γραπτές εργασίες από μικρές ομάδες με θέματα της διδακτικής ύλης.
5. Ατομικές εργασίες
Η ολοκλήρωση του διετούς προγράμματος προσφέρει:
Το Πιστοποιητικό Προχωρημένων Σπουδών στη Συνεργατική Συμβουλευτική/θεραπεία με βάση τη προσέγγιση της Βραχείας Συστημικής Διαλογικής Θεραπείας – ΒΣΔΘ (Advanced Certificate in Collaborative Counselling based on the Brief Systemic Dialogical Therapy – BSDT approach)
Την δωρεάν εγγραφή ως μέλος στο Κυπριακό Ινστιτούτο Βραχείας Ψυχοθεραπείας και Διαλόγου (the BSDT Institute) με τα πιο κάτω προνόμια:
-Το δικαίωμα ένταξης στην Ομάδα των BSDTΣυνεργατικών Συμβούλων/θεραπευτών – που προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα, όπως, συνεχή εκπαιδευτική και επαγγελματική ανάπτυξη μέσω των βραχυπρόθεσμων προγραμμάτων της Βραχείας Συστημικής Διαλογικής Θεραπείας, υποστήριξη για περαιτέρω προσωπική κι επαγγελματική ανάπτυξη ανάλογα με τις ανάγκες, πχ. επαγγελματική εποπτεία, ερευνητική, συγγραφική ή εκπαιδευτική δραστηριότητα κλπ.
– H ιδιότητα του μέλους προσφέρει τη δυνατότητα παρέμβασης με σκοπό τη παροχή συμβουλευτικής/θεραπευτικής βοήθειας με βάση την προσέγγιση της Βραχείας Συστημικής Διαλογικής Θεραπείας είτε στα πλαίσια επαγγελματικού δικαιώματος πρακτικής άσκησης είτε ως Συνεργατικός Κοινωνικός Σύμβουλος-Θεραπευτής σε συμμόρφωση με τον κώδικα ηθικής και δεοντολογίας και τους όρους και προϋποθέσεις εφαρμογής που έχει θεσπίσει το Ινστιτούτο Βραχείας Συστημικής Διαλογικής Θεραπείας BSDT.
– Προσφέρει την ευκαιρία για ένταξη σε μια ισχυρή ομάδα συναισθηματικής και ηθικής υποστήριξης στα πλαίσια της οποίας μπορεί να παίρνει και να δίνει συνεχή γνώση μαζί με δημιουργική έμπνευση και προσωπική ενδυνάμωση. – Προσφέρει τη δυνατότητα αξιοποίησης της σύνδεσης με διεθνώς αναγνωρισμένους εκπαιδευτές και επόπτες που συνεργάζονται με το Ινστιτούτο, όπως: Harlene Anderson, Rocio Chaveste, Paolo Bertrando, Renos Papadopoulos κ.ά – ειδικών στις Συστημικές και Διαλογικές Προσεγγίσεις.
Η γλώσσα του προγράμματος είναι η Ελληνική αλλά απαιτείται επαρκής κατανόηση της Αγγλικής για την επαφή με την βιβλιογραφία και τους ξένους εκπαιδευτές.
Θα υπάρχουν 4 κύκλοι, δύο ανά έτος, που θα συμπεριλαμβάνουν ο καθένας 8 Ημερίδες Διδασκαλίας (ολοήμερα Σάββατα 9:30π.μ. – 5:30μ.μ.) – και 8 συναντήσεις Προσωπικής και Επαγγελματικής Ανάπτυξης (Καθημερινές – 3 ώρες η κάθε συνάντηση) και τη συμμετοχή δυο τουλάχιστον διεθνούς φήμης εκπαιδευτών. Το σύνολο των ωρών και για τους 4 κύκλους είναι 352 ώρες.
Το συνολικό κόστος για τους 4 κύκλους ανέρχεται στα €2720 (€680 ευρώ ο κάθε κύκλος – με διευκολύνσεις πληρωμών με δόσεις).
Με το τέλος των δυο χρόνων θα απαιτείται εποπτευόμενη πρακτική εξάσκηση ως προϋπόθεση για την επικύρωση και ανανέωση της εγγραφής του μέλους της Ομάδας των BSDT Συνεργατικών Συμβούλων/Θεραπευτών και εποπτευόμενες ώρες.
Για κάθε κύκλο το όριο των επιτρεπομένων απουσιών δεν θα υπερβαίνει το 15%. Σε περίπτωση υπέρβασης του ορίου αυτού θα απαιτείται πιστοποιημένη δικαιολόγηση.
Το μοντέλο Βραχείας Συστημικής Διαλογικής Θεραπείας, είναι το αποτέλεσμα μιας μακρόχρονης πορείας προσωπικών αναζητήσεων, μελετών και κλινικών θεραπευτικών εφαρμογών σε άτομα, ζευγάρια, οικογένειες και ομάδες.Είναι μια ζωντανή και συνεχώς εξελισσόμενη προσέγγιση που συνδυάζει τις πιο σύγχρονες ιδέες στον τομέα της ψυχοθεραπείας με ένα δημιουργικό και πρωτότυπο τρόπο. Στηρίζεται από διεθνή ινστιτούτα και εμπειρογνώμονες που έχουν σημαδέψει την πορεία των ιδεών στη ψυχοθεραπεία με την δράση τους και το συγγραφικό τους έργο.
Στoδιετές πρόγραμμα προχωρημένης εκπαίδευσηςστο μοντέλο BSDT συνδυάζεται η θεωρία μαζί με πρακτική και βιωματική εξάσκηση. Χρησιμοποιείται η μέθοδος της συνεργατικής μάθησης και τα εργαλεία του συνεργατικού αναστοχαστικού διαλόγου σε όλα τα επίπεδα της πραγματικότητας. Η προσέγγιση του μοντέλου βοηθά ώστε τα ανθρώπινα προβλήματα να αντικρίζονται με καινούρια μάτια και να επιλύονταιμε αποτελεσματικό τρόπο μακριά από βραχυπρόθεσμες συνταγές και τυποποιημένες τεχνικές. Προσφέρει μια ζωντανή εμπειρία μάθησης που εμπνέει και κινητοποιεί γιατί στηρίζεται στα ενδιαφέροντα, τις δυνάμεις, τις εμπειρίες και τις ικανότητες των σπουδαστών.
Η ολοκλήρωση του διετούς προγράμματοςσου προσφέρει:
Η γλώσσα του προγράμματος είναι η Ελληνική αλλά απαιτείται επαρκής κατανόηση της Αγγλικής για την επαφή με την βιβλιογραφία και τους ξένους εκπαιδευτές.
Υπεύθυνη εκπαίδευσης:
Ντίνα Μουστερή*, διευθύντρια και Επιστημονική Υπεύθυνη του Ινστιτούτου με τη στήριξη ομάδας συνεργατών κλινικών ψυχολόγων ή ψυχοθεραπευτών από την Κύπρο που έχουν μετεκπαιδευτεί στο μοντέλο της Βραχείας Συστημικής Διαλογικής Θεραπείας. Το Ινστιτούτο BSDT συνεργάζεται επίσης με εκπαιδευτές από τα Ινστιτούτα Houston Galveston και Kanankil που εκπροσωπούν διεθνώς την προσέγγιση των Συνεργατικών Διαλογικών Πρακτικών και προσφέρουν το Διεθνές Πιστοποιητικό Συνεργατικών Πρακτικών (International Certificate in Collaborative Practices- ICCP).
Σε ποιους απευθύνεται:
Σημ. το Ινστιτούτο μπορεί να εξετάσει δηλώσεις συμμετοχής σε ειδικές περιπτώσεις ατόμων με έντονο ενδιαφέρον, σοβαρό θεωρητικό προβληματισμό ή/και πρακτική εμπειρία και που δεν πληρούν απόλυτα τα απαιτούμενα τυπικά προσόντα.
Πιστοποίηση
Η ολοκλήρωση του κύκλου θα επικυρωθεί με Πιστοποιητικό Εντατικής Εκπαίδευσης στη Βραχεία Συστημική Διαλογική Θεραπεία (Certificate in Brief Systemic Dialogical Therapy) διάρκειας 60 ωρών.
Η συμπλήρωση 450 ωρών συμμετοχής θα δίνει δικαίωμα για την απόκτηση Ανώτερου Επαγγελματικού Διπλώματος στη Βραχεία Συστημική Διαλογική Θεραπεία (Advanced Professional Diploma in Brief Systemic Dialogical Therapy) στους αποφοίτους που δικαιούνται να εργάζονται ως ανεξάρτητοι επαγγελματίες.
Οι κάτοχοι του Διπλώματος θα μπορούν να φέρουν τον τίτλο του Διαλογικού Θεραπευτή που θα ανανεώνεται κάθε χρόνο από το Ινστιτούτο με βάση τις απαιτούμενες προδιαγραφές εποπτευόμενης επαγγελματικής άσκησης και τις αρχές ηθικής και δεοντολογίας.
Δομή και Περιεχόμενο του Προγράμματος
Το πρόγραμμα θα έχει, όπως και οι προηγούμενοι κύκλοι, την πιο κάτω δομή:
Το περιεχόμενο της εκπαίδευσης θα αποτελεί αναβάθμιση σε ένα ανώτερο επίπεδο των προηγουμένων προγραμμάτων αναφορικά με τη θεωρία και την πρακτική της Συμβουλευτικής και Θεραπείας, με εμπλουτισμό της θεματολογίας και έμφαση στις θεραπευτικές δεξιότητες.
Βάση του εκπαιδευτικού περιεχομένου είναι οι βασικές αρχές της θεωρίας και των εφαρμογών του συνθετικού μοντέλου της Βραχείας Συστημικής Διαλογικής Θεραπείας BSDΤ (Brief Systemic Dialogical Therapy). Οι αρχές του μοντέλου διαμορφώθηκαν με βάση τις εξελίξεις της Συστημικής Θεωρίας σε συνάρτηση με τις Κονστρουκτιβιστικές ιδέες της Εστιασμένης στη Λύση Βραχείας Θεραπείας (Solution Focused and Solution Oriented Brief Therapy), της Αφηγηματικής Θεραπείας (Narrative Therapy) και των Σύγχρονων Διαλογικών Συνεργατικών Θεραπειών εμπνευσμένων από τις θεωρητικές ιδέες του Κοινωνικού Κονστρουξιονισμού.
Επίκεντρο στο νέο εκπαιδευτικό κύκλο θα αποτελεί η μελέτη των διαφόρων τρόπων συναισθηματικής σύνδεσης και επικοινωνίας και η σχέση τους με την ανάπτυξη της ικανότητας προσωπικής υπευθυνότητας και αυτό-επάρκειας στα άτομα (self agency). Η ικανότητα δημιουργίας ασφαλούς συναισθηματικής βάσης στα πλαίσια της θεραπευτικής σχέσης μέσα από την ενσυναίσθηση του θεραπευτή και τις επικοινωνιακές του δεξιότητες είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένη με την προώθηση της αυτονομίας και της συνεργατικότητας, ως δυο από τα βασικά ζητούμενα της θεραπευτικής διαλογικής διαδικασίας.
Μεθοδολογία της Εκπαίδευσης
Η εκπαίδευση στα πλαίσια των Εκπαιδευτικών Ημερίδων σκοπεύει να είναι μια ζωντανή εμπειρία για τους συμμετέχοντες, βασισμένη στη συνεχή αναστοχαστική διαδικασία. Στηρίζεται σε δυο βασικούς άξονες:
Σε μια διαδικασία μάθησης μέσω Συνεργατικής προσέγγισης που προωθεί την ενεργητική και ισότιμη συμμετοχή των μελών της ομάδας στη διαδικασία απόκτησης και εφαρμογής της γνώσης.
Στο συνδυασμό των θεωρητικών εισηγήσεων με τη συστηματική πρακτική και βιωματική άσκηση στους τρόπους εφαρμογής των ιδεών και της θεωρίας τόσο στα πλαίσια των συναντήσεων όσο και στα ενδιάμεσα τους. Θα χρησιμοποιηθούν τεχνικές όπως role play, εργασία σε μικρές ομάδες, ομάδες αναστοχασμού (reflecting teams), παρουσιάσεις θεμάτων από τους συμμετέχοντες με βάση το υλικό μελέτης που θα δίνεται και παραδείγματα από την επαγγελματική πρακτική και την καθημερινότητα.
Οι εκπαιδευτικές συναντήσεις διδασκαλίας θα διαχωρίζονται σε θεωρητικό και βιωματικό μέρος και θα συνδυάζουν τη θεωρία με τη βιωματική εξάσκηση. Στο πλαίσιο των ομάδων προσωπικής και επαγγελματικής ανάπτυξης οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία για μια επεξεργασία προσωπικών θεμάτων με βάση τις συνεργατικές αναστοχαστικές διαδικασίες.
Χώρος Διεξαγωγής του Προγράμματος:
Οι ολοήμερες συναντήσεις του προγράμματος (6 Σάββατα) θα φιλοξενηθούν στους άνετους χώρους του Classic Hotel στην Λευκωσία, που βρίσκεται στην καρδιά της πόλης.
Κόστος συμμετοχής
Το κόστος συμμετοχής του εκπαιδευτικού προγράμματος (Ολοήμερες Εκπαιδευτικές Συναντήσεις & Ομάδες Προσωπικής Αυτογνωσίας και Ανάπτυξης Επαγγελματικών Δεξιοτήτων) θα ανέρχεται:
Θα γίνουν διευκολύνσεις ως προς την πληρωμή του δικαιώματος συμμετοχής. Θα υπάρχει δυνατότητα αποπληρωμής σε τρεις διαφορετικές δόσεις κατά τη διάρκεια του εκπαιδευτικού προγράμματος, με την πρώτη δόση (€130) να οφείλεται μέχρι τις 10 Οκτωβρίου. Οι δηλώσεις συμμετοχής θα γίνονται δεκτές μέχρι και τις 10 Οκτωβρίου.
Στο κόστος θα περιλαμβάνεται βιβλιογραφία και διδακτικό υλικό, καθώς και η παροχή ροφήματος και σνακς.
Απαραίτητη η βασική γνώση της Αγγλικής γλώσσας για τη μελέτη της Αγγλικής Βιβλιογραφίας.
Ημερομηνίες Προγράμματος:
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί στις ακόλουθες 6 ημερομηνίες (ημέρα Σάββατο):
22 Οκτώβρη
12 Νοέμβρη
26 Νοέμβρη
10 Δεκέμβρη
14 Γενάρη
28 Γενάρη
Οργανωτική Υποστήριξη
Η οργάνωση και παροχή της εκπαίδευσης θα προσφερθεί από το Κυπριακό Ινστιτούτο Βραχείας Ψυχοθεραπείας και Διαλόγου. Ο χώρος εκπαίδευσης και οι πρακτικές διευκολύνσεις θα παρέχονται από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και από το Ινστιτούτο. Το πιστοποιητικό θα χορηγηθεί από κοινού από το Κυπριακό Ινστιτούτο Βραχείας θεραπείας και Διαλόγου και το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας (Διεύθυνση: Μακεδονίτισσης 46, Έγκωμη, Λευκωσία Τηλ.: +357 22 841500).
Σε ποιους απευθύνεται:
Το πρόγραμμα προσφέρεται σε δυο κατηγορίες ενδιαφερομένων:
Στο πρόγραμμα μπορούν να εγγραφούν:
Η δομή θα είναι ως εξής:
Το πρόγραμμα για απόκτηση του Διπλώματος υπολογίζεται να ολοκληρωθεί τον Ιούνιο του 2017 για όσους θα έχουν καλύψει τον απαιτούμενο αριθμό ωρών.
Κόστος συμμετοχής
Το κόστος συμμετοχής του εκπαιδευτικού προγράμματος (Ολοήμερες Εκπαιδευτικές Συναντήσεις & Ομάδες Προσωπικής Αυτογνωσίας και Ανάπτυξης Επαγγελματικών Δεξιοτήτων) θα ανέρχεται:
Θα γίνουν διευκολύνσεις ως προς την πληρωμή του δικαιώματος συμμετοχής. Θα υπάρχει δυνατότητα αποπληρωμής σε τρεις διαφορετικές δόσεις κατά τη διάρκεια του εκπαιδευτικού προγράμματος, με την πρώτη δόση (€100) να οφείλεται μέχρι τις 4 Μαρτίου, την δεύτερη δόση (€190 για τους επαγγελματίες και €140 για φοιτητές) μέχρι τις 9 Απριλίου, και την τρίτη δόση (€190 / €140) μέχρι τις 14 Μαϊου.
Στο κόστος θα περιλαμβάνεται βιβλιογραφία και διδακτικό υλικό, καθώς και η παροχή ροφήματος και σνακς.
Απαραίτητη η βασική γνώση της Αγγλικής γλώσσας για τη μελέτη της Αγγλικής Βιβλιογραφίας
Περιεχόμενο του Προγράμματος
Το περιεχόμενο της εκπαίδευσης, αν και κατάλληλο για νέους εκπαιδευόμενους, θα αποτελεί αναβάθμιση σε ένα ανώτερο επίπεδο των προηγουμένων προγραμμάτων αναφορικά με τη θεωρία και την πρακτική της Συμβουλευτικής και θεραπείας, με εμπλουτισμό της θεματολογίας και έμφαση στις θεραπευτικές δεξιότητες. Βάση του εκπαιδευτικού περιεχομένου είναι οι εξελίξεις τόσο στη θεωρία όσο και το εύρος των εφαρμογών του μοντέλου της Βραχείας Συστημικής Διαλογικής Θεραπείας BSDΤ (Brief Systemic Dialogical Therapy).
Υπενθυμίζουμε ότι το μοντέλο BSDT αποτελεί μια συνθετική προσέγγιση στα πλαίσια των εξελίξεων της Συστημικής Θεωρίας όπως έχουν σημαδευτεί από τις Κονστρουκτιβιστικές ιδέες της Εστιασμένης στη Λύση Βραχείας Θεραπείας (Solution Focused and Solution Oriented Brief Therapy), της Αφηγηματικής Θεραπείας (Narrative Therapy) και των Σύγχρονων Διαλογικών Συνεργατικών Θεραπειών εμπνευσμένων από τις θεωρητικές ιδέες του Κοινωνικού Κονστρουξιονισμού.
Θα γίνει εκπαίδευση στην προσέγγιση της Βραχείας Συστημικής Διαλογικής Θεραπείας που εστιάζεται κυρίως:
Μεθοδολογία της Εκπαίδευσης
Η εκπαίδευση στα πλαίσια των Εκπαιδευτικών Ημερίδων σκοπεύει να είναι μια ζωντανή εμπειρία για τους συμμετέχοντες, βασισμένη στη συνεχή αναστοχαστική διαδικασία. Στηρίζεται σε δυο βασικούς άξονες:
Οι εκπαιδευτικές συναντήσεις θα διαχωρίζονται σε θεωρητικό και βιωματικό μέρος και θα συνδυάζουν τη θεωρία με τη βιωματική εξάσκηση.
Πιστοποίηση
Η ολοκλήρωση του κύκλου θα επικυρωθεί με Πιστοποιητικό Εντατικής Εκπαίδευσης στη Συστημική Συνεργατική Συμβουλευτική και Διαλογική Θεραπεία, (Certificate in Systemic Collaborative Counseling and Dialogical Therapy) διάρκειας 60 ωρών, που θα χορηγήσει το Ινστιτούτο Βραχείας Ψυχοθεραπείας και Διαλόγου, μαζί με το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.
Τα άτομα που επιθυμούν να συνεχίσουν την εκπαίδευση τους στην προσέγγιση BSDT και να αποκτήσουν το Advanced Professional Diploma in Brief Systemic Dialogical Therapy (BSDT) θα μπορούν να συνεχίσουν στο επόμενο επίπεδο για την συμπλήρωση των ωρών που απαιτούνται.
Ημερομηνίες Προγράμματος
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί στις ακόλουθες 6 ημερομηνίες (ημέρα Σάββατο):
19 Μαρτίου 2016
9 Απριλίου 2016
23 Απριλίου 2016
14 Μαϊου 2016
28 Μαϊου 2016
11 Ιουνίου 2016
Το Cyprus BSDT Institute της Ντίνας Μουστερή ανακοινώνει Διήμερο Σεμινάριο με θέμα “Collaborative Dialogic Practices: Concepts & Applications” που θα διευθύνει η Dr. Rocio Chaveste, από το Ινστιτούτο Kanankil του Μεξικού, το σαββατοκυρίακο 20 & 21 Φεβρουαρίου 2016, στο Classic Hotel στη Λευκωσία.
H Dr. Rocio Chaveste είναι συν-ιδρύτρια και διευθύντρια του Kanankil Institute, Merida, Mexico, καθηγήτρια σε Ιδιωτικά και Δημόσια Πανεπιστήμια της χώρας και κλινική επόπτρια μεταπτυχιακών προγραμμάτων στη ψυχοθεραπεία και τις εξαρτήσεις. Το ερευνητικό της έργο επικεντρώνεται στην Συνεργατική Διαλογική προσέγγιση και τις Συνεργατικές πρακτικές σε διάφορα πλαίσια, από την Ατομική και Οικογενειακή Θεραπεία μέχρι την εποπτική Συμβουλευτική στην τοπική κυβέρνηση ως Διευθύντρια Κοινωνικής Ανάπτυξης. (www.kanankil.org; www.taosinstitute.net)
Το κόστος συμμετοχής στο διήμερο σεμινάριο είναι 200 ευρώ.
Για δηλώσεις συμμετοχής παρακαλούμε στείλετε ηλεκτρονικά τα ακόλουθα στοιχεία στο info@bsdt.com.cy:
Ονοματεπώνυμο – Τηλέφωνο – Email – Επάγγελμα – Διεύθυνση
Για να θεωρηθεί οριστική η δήλωση συμμετοχής σας θα είναι απαραίτητη η πληρωμή του κόστους συμμετοχής.
Τα στοιχεία επιβεβαίωσης της κατάθεσης χρειάζεται να σταλούν στην ηλεκτρονική διεύθυνση του Ινστιτούτου info@bsdt.com.cy
Για πληροφορίες, διευκρινίσεις ή δηλώσεις συμμετοχής, επικοινωνήστε με τη Χριστίνα Βιολάρη (BSDT Program Coordinator) στο Κυπριακό Ινστιτούτο Βραχείας Ψυχοθεραπείας και Διαλόγου Ντίνας Μουστερή, τηλεφωνικά στο 99896096, ή ηλεκτρονικά στο info@bsdt.com.cy
Harlene Anderson is recognized internationally as being at the leading edge of postmodern collaborative practices, providing an environment that encourages successful problem-solving, increased competence and confidence and successful sustainable outcomes. First developed for use with families and mental health systems, her approach has proven effective with a variety of individuals and groups in various contexts including: daily life, organizations, businesses, higher education, and research.
As a creative thinker, author, therapist, consultant, coach and educator, she takes her tools worldwide–her insights, her curiosity, her engaging conversational style, her leadership skills, her clarity and her keen interest–to help others create new and often surprising possibilities and astonishing results for their clients, students, organizations and themselves. She embodies her own belief in learning as a lifelong process–inviting, encouraging and challenging people to be inquisitive, creative, authentic and open to the ever-present possibilities for newness in others–and in themselves.
Διάλογοι στην Εκπαίδευση και Ψυχοθεραπεία
For more Information, contact info@bsdt.com.cy
Προωθώντας την Αλλαγή μέσα από την Τέχνη του Διαλόγου
Το πρόγραμμα γίνεται σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας κι αποτελεί ένα κύκλο ταχύρυθμης εκπαίδευσης για επαγγελματίες και για ειδικευόμενους φοιτητές. Είναι ένα πρόγραμμα εντατικής θεωρητικής κατάρτισης, προσωπικής κι επαγγελματικής ενδυνάμωσης και ανάπτυξης θεραπευτικών δεξιοτήτων. Στόχος του είναι η περιεκτική εκπαίδευση κι η εξάσκηση στην Συμβουλευτική και τη Βραχεία Ψυχοθεραπεία μέσω Θεραπευτικού Διαλόγου με στόχο την εξεύρεση λύσεων και τη διαμόρφωση επιλογών. Θα προσφέρει την ευκαιρία για ανάπτυξη της δημιουργικής σκέψης και ικανότητας για επίλυση προβλημάτων μέσα από το Θεραπευτικό Διάλογο.
Θα δοθεί έμφαση στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων στη Συμβουλευτική και της θεραπευτικής ικανότητας στην εφαρμογή της συνεργατικής διαλογικής συνομιλίας.
Στο πρόγραμμα μπορούν να εγγραφούν:
Επαγγελματίες που σχετίζονται με κάποιον τομέα της ψυχικής υγείας και εφαρμόζουν συμβουλευτική ή θεραπευτικές παρεμβάσεις στα πλαίσια της εργασίας τους.
Τα άτομα που έχουν λάβει μέρος στα προηγούμενα ταχύρυθμα προγράμματα κι επιθυμούν να επεκτείνουν, να εμβαθύνουν και να εμπλουτίσουν την θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση τους στη Συμβουλευτική και Ψυχοθεραπεία με βάση την προσέγγιση Brief Systemic Dialogical Therapy (BSDT) και την αύξηση των ωρών για εκπαίδευση στη Ψυχοθεραπεία.
Μεταπτυχιακοί Φοιτητές που βρίσκονται σε διαδικασία Πρακτικής Άσκησης για την απόκτηση ειδικότητας και που έχουν ήδη αποκτήσει ένα βαθμό συμβουλευτικής ή κλινικής εμπειρίας ως ειδικευόμενοι.
ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
Εκπαιδευτικός Φορέας
Το Κυπριακό Ινστιτούτο Βραχείας Ψυχοθεραπείας και Διαλόγου της Ντίνας Μουστερή σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.
Οργανωτική Υποστήριξη
Η οργάνωση και παροχή της εκπαίδευσης θα προσφερθεί από το Κυπριακό Ινστιτούτο Βραχείας Ψυχοθεραπείας και Διαλόγου. Ο χώρος εκπαίδευσης και οι πρακτικές διευκολύνσεις θα παρέχονται από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας. Το πιστοποιητικό θα χορηγηθεί από κοινού από το Κυπριακό Ινστιτούτο Βραχείας θεραπείας και Διαλόγου και το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας (Διεύθυνση: Μακεδονίτισσης 46, Έγκωμη, Λευκωσία Τηλ.: +357 22 841500).
Χρόνος και Δομή του Προγράμματος
Διάρκεια εκπαίδευσης: 18 Απριλίου – 27 Ιουνίου 2015
Η δομή θα είναι ως εξής:
6 εκπαιδευτικές συναντήσεις διάρκειας 7 ωρών -δυο ανά μήνα –ημέρα Σάββατο, σύνολο 42 ωρών.
Με τη λήξη της περιόδου των τριών μηνών οι συμμετέχοντες θα έχουν ολοκληρώσει 42 ώρες βασικής εκπαίδευσης στη Συνεργατική Συμβουλευτική και Διαλογική Θεραπεία.
Θεωρητικές Βάσεις και Περιεχόμενο του Προγράμματος
Το περιεχόμενο της εκπαίδευσης στη Βραχεία Συμβουλευτική και Διαλογική Θεραπεία βασίζεται στη φιλοσοφία του μοντέλου της Βραχείας Συστημικής Διαλογικής Θεραπείας BSDΤ (Brief Systemic Dialogical Therapy). Το BSDT αποτελεί μια συνθετική προσέγγιση στα πλαίσια των εξελίξεων της Συστημικής Θεωρίας όπως έχουν σημαδευτεί από τις Κονστρουκτιβιστικές ιδέες της Εστιασμένης στη Λύση Βραχείας Θεραπείας (Solution Focused Brief Therapy), της Αφηγηματικής Θεραπείας (Narrative Therapy) και των Σύγχρονων Διαλογικών Προσεγγίσεων.
Εστιάζεται κυρίως:
Εκπαιδευτικοί στόχοι
Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να ασκηθούν στη χρήση της διαλογικής συνομιλίας για τη διαχείριση προβλημάτων που αφορούν άτομα, ζευγάρια και οικογένειες, σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων.
Θα βοηθηθούν παράλληλα στην ανάπτυξη της αυτογνωσίας μέσα από την εξάσκηση στην διαδικασία του ανα-στοχασμού και της αυτοπαρατήρησης.
Μεθοδολογία της Εκπαίδευσης
Η εκπαίδευση στα πλαίσια των Εκπαιδευτικών Ημερίδων σκοπεύει να είναι μια ζωντανή εμπειρία για τους συμμετέχοντες, βασισμένη στη συνεχή αναστοχαστική διαδικασία. Στηρίζεται σε δυο βασικούς άξονες:
Θεματολογία
Πιο κάτω παρατίθεται μια γενική θεματολογία του προγράμματος που θα κατανεμηθεί στις 6 Εκπαιδευτικές Ημερίδες των 7 ωρών
Στη διάρκεια των 6 Ημερίδων θα αναπτυχθούν τα πιο κάτω θεωρητικά θέματα, όχι απαραίτητα με τη σειρά που αναφέρονται:
Αξιολόγηση
Θα γίνει με βάση:
Την παρουσία κατά 85% τουλάχιστον και την ενεργητική συμμετοχή στις Ημερίδες.
Την υποβολή μια τελικής σύντομης γραπτής εργασίας που να συνδέει τη θεωρία –βασισμένη στην μελέτη των κειμένων- με τις εφαρμογές της στην καθημερινή προσωπική ή/και επαγγελματική πρακτική, και
Την τήρηση του προσωπικού ημερολογίου καταγραφής των μαθησιακών στόχων και της εμπειρίας μάθησης.
Πιστοποίηση
Η ολοκλήρωση του κύκλου θα επικυρωθεί με Πιστοποιητικό Εντατικής Εκπαίδευσης στη Συνεργατική Συμβουλευτική και Διαλογική Θεραπεία, (Certificate in Collaborative Counseling and Brief Dialogical Therapy) διάρκειας 42 ωρών, που θα χορηγήσει το Ινστιτούτο Βραχείας Ψυχοθεραπείας και Διαλόγου, μαζί με το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.
Η συμπλήρωση του προγράμματος θα υποβοηθήσει σημαντικά τα άτομα που επιθυμούν να συνεχίσουν την εκπαίδευση τους στην προσέγγιση BSDT και να αποκτήσουν ένα Professional Diploma in BSDT το οποίο προγραμματίζεται να αρχίσει το Φθινόπωρο του 2015.
Ο εντατικός κύκλος μπορεί επίσης να προσφέρει ένα σημαντικό θεωρητικό και πρακτικό συμπλήρωμα στην πρακτική άσκηση των εκπαιδευομένων Κλινικών Ψυχολόγων που βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα φάσμα προβλημάτων τα οποία καλούνται να χειριστούν με επαγγελματική επάρκεια και αποτελεσματικότητα.
ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
Το κόστος συμμετοχής του εκπαιδευτικού προγράμματος θα ανέρχεται:
Για τους Επαγγελματίες στα 385 ευρώ.
Για τους Ειδικευόμενους Φοιτητές, στα 310 ευρώ.
Θα γίνουν διευκολύνσεις ως προς την πληρωμή του δικαιώματος συμμετοχής. Θα υπάρχει δυνατότητα αποπληρωμής σε τρεις διαφορετικές δόσεις κατά τη διάρκεια του εκπαιδευτικού προγράμματος, με την πρώτη δόση να οφείλεται μέχρι τις 15 Απριλίου 2015.
Συγκεκριμένα, για τους επαγγελματίες, το ποσό των 385 ευρώ θα μπορεί να πληρωθεί σε τρεις δόσεις των 195-95-95 ευρώ, ενώ για τους φοιτητές, το ποσό των 310 ευρώ θα μπορεί να πληρωθεί σε τρεις δόσεις των 160-75-75 ευρώ.
Στο κόστος θα περιλαμβάνεται βιβλιογραφία και διδακτικό υλικό, καθώς και η παροχή ροφήματος και σνακς.
Απαραίτητη η βασική γνώση της Αγγλικής γλώσσας για τη μελέτη της Αγγλικής Βιβλιογραφίας.
Ημερομηνίες Προγράμματος
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί στις ακόλουθες 6 ημερομηνίες (ημέρα Σάββατο):
18 Απριλίου 2015
2 Μαΐου 2015
16 Μαΐου 2015
30 Μαΐου 2015
13 Ιουνίου 2015
27 Ιουνίου 2015
The Cyprus BSDT Institute’s Certificate program in “Collaborative Counseling and Brief Dialogical Therapy” is now running! We are excited to report that participants are thrilled with the training’s theme and material already, and all is going smoothly! Expected to conclude Certificate in January 2015.
For more Information, contact info@bsdt.com.cy