Η Ομαδα μας

ΝΤΙΝΑ ΜΟΥΣΤΕΡΗ

Founder & Director του Κυπριακού Ινστιτούτου BSDT, Εκπαιδεύτρια Ινστιτούτου

Στοιχεια Επικοινωνιας

Τηλ: 99 896096
Email: info@bsdt.com.cy

Η Ντίνα Μουστερή, DESS, Παν. Λυών, είναι Εγγεγραμμένη Κλινική Ψυχολόγος (Αρ. Μητρώου 0016), Κλινική Επόπτρια και Συστημική Ψυχοθεραπεύτρια, Καθηγήτρια και Επόπτρια στις Συνεργατικές Διαλογικές πρακτικές.

  • Εργάστηκε στις Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας από το 1979 μέχρι το 2012 ως Κλινική Ψυχολόγος, Κλινική Επόπτρια και Συντονίστρια Μάθησης για την συνεχή εκπαίδευση των επαγγελματιών των ΥΨΥ. Συνέβαλε στη διαμόρφωση του πλαισίου πρακτικής άσκησης των ειδικευομένων κλινικών ψυχολόγων και ήταν η Γενική Συντονίστρια της εποπτείας και της πρακτικής άσκησης των Ψυχολόγων για το 2010 -2011.

 

  • Συνέβαλε σημαντικά στην προώθηση της εκπαίδευσης στον τομέα της Συστημικής Ψυχοθεραπείας με την συμμετοχή της στην οργάνωση του προγράμματος εκπαίδευσης στη Συστημική Θεραπεία (σε δυο επίπεδα) για τους επαγγελματίες των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας μεταξύ 1994 – 1998 που δίδαξαν στη Λευκωσία εκ μέρους του Tavistock Clinic του Λονδίνου οι Ρένος Παπαδόπoυλος και David Campbell.
  • Υπήρξε Επιστημονική Συντονίστρια του Κέντρου Ατομικής και Οικογενειακής Θεραπείας των Κρατικών Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας και Γενική Συντονίστρια της Κλινικής Άσκησης των φοιτητών ψυχολογίας στις Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας.

 

  • Ως Συντονίστρια του Κέντρου Ψυχοθεραπείας ασχολήθηκε με την εκπαίδευση και την εποπτεία επαγγελματιών και θεραπευτικών ομάδων με βάση τις αρχές της Συμβουλευτικής και της Ψυχοθεραπείας γενικότερα.

 

  • Έχει παράλληλα εκπαιδευτεί στον τομέα επίλυσης διαφορών και συγκρούσεων ανάμεσα σε άτομα και ομάδες και γενικότερα σε θέματα διαπροσωπικής και δι–ομαδικής επικοινωνίας και πρωτοστάτησε στο θέμα της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης και στην ανάπτυξη του εθελοντικού κινήματος στα θέματα ψυχικής υγείας με έμφαση την προστασία των δικαιωμάτων των ατόμων με σοβαρά προβλήματα ψυχικής υγείας.

 

  • Υπήρξε επίσης συνεργάτιδα με το Kensington Consultation Center Foundation του Λονδίνου (KCCF) και τοπική εκπαιδεύτρια στο πρόγραμμα Ms.C in Systemic Psychotherapy μεταξύ Φεβρουαρίου και Δεκεμβρίου του 2009 που οργάνωσε η ΚΕΟΘ σε συνεργασία με το Kensington Consultation Center Foundation του Λονδίνου, το Πανεπιστήμιο του Bedfordshire και το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.

 

  • Υπήρξε οργανώτρια και εκπαιδεύτρια του προγράμματος Εισαγωγής στη Βραχεία Ψυχοθεραπεία και το Θεραπευτικό Διάλογο στις Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας (Μάρτης 2010 – Δεκέμβρης 2011) με βάση το οποίο δημιουργήθηκε το μοντέλο της Βραχείας Συστημικής Διαλογικής Θεραπείας –BSDT. Η πρωτοποριακή αυτή συνθετική προσέγγιση στη Ψυχοθεραπεία αξιολογήθηκε και παρουσιάστηκε σε Διεθνή Συνέδρια και έχουν δημοσιευτεί δυο άρθρα της σε επιστημονικά περιοδικά βασισμένα στο μοντέλο που έχει αναπτύξει και που εφαρμόζει τόσο στον τομέα της ψυχοθεραπείας όσο και της εκπαίδευσης των επαγγελματιών.

 

  • Έχει μακρόχρονη εμπειρία στην διδασκαλία και την εκπαίδευση με ένα μεγάλο αριθμό αδημοσίευτου εκπαιδευτικού υλικού και διαλέξεων στα θέματα ψυχολογίας και κυρίως ψυχοθεραπείας.
  • Από το Γενάρη του 2012 εργάζεται ιδιωτικά ως Κλινική Ψυχολόγος, ως Κλινική επόπτρια και ως Σύμβουλος και Ψυχοθεραπεύτρια με άτομα, ζευγάρια και οικογένειες. Έχει οργανώνει βραχυπρόθεσμα προγράμματα εντατικής εκπαίδευσης στη Συμβουλευτική και Ψυχοθεραπεία για επαγγελματίες και ειδικευόμενους φοιτητές σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.

 

  • Από τον Οκτώβρη του 2013, έχει αφιερωθεί στην περαιτέρω ανάπτυξη του μοντέλου BSDT ως Διευθύντρια του Κυπριακού Ινστιτούτου Βραχείας Ψυχοθεραπείας και Διαλόγου (the Cyprus BSDT Institute) με συνεχή αναβάθμιση του περιεχομένου των εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε συνεργασία με διεθνή Ινστιτούτα και κορυφαία ονόματα στο παγκόσμιο πεδίο της Συνεργατικής Διαλογικής Θεραπείας. Συνεργάζεται, παράλληλα, ως Εκπαιδεύτρια, με Ινστιτούτα παροχής ολοκληρωμένης εκπαίδευσης στη Συστημική Ψυχοθεραπεία στην Κύπρο και προσφέρει κλινική εποπτεία σε μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς φοιτητές ψυχολογίας.

 

  • Το επίκεντρο του ενδιαφέροντος της στην παρούσα φάση της ζωής της είναι οι εφαρμογές του Διαλόγου για την επίλυση προβλημάτων από ένα ευρύ φάσμα που αφορούν άτομα, ζευγάρια, οικογένειες, ομάδες και ευρύτερα κοινωνικά συστήματα και οργανισμούς. Με βάση τη φιλοσοφία του μοντέλου BSDT εφαρμόζει μια προσέγγιση που κινείται στα πλαίσια των σύγχρονων ρευμάτων του κοινωνικού κονστρουξιονισμού και της συστημικής αφηγηματικής θεραπείας που στηρίζεται στην αξιοποίηση των δυνατοτήτων που προσφέρει Συνεργατικός Διάλογος και η εστίαση στις ικανότητες, στην δημιουργική και αποτελεσματική διαχείριση των ανθρώπινων προβλημάτων.

 

  • Η κα. Ντίνα Μουστερή έχει αποκτήσει, το 2016, τον τίτλο της Καθηγήτριας και Επόπτριας από το Houston Galveston Institute και το Taos Institute (USA), αφού ολοκλήρωσε το πρόγραμμα εκπαίδευσης στις Συνεργατικές Διαλογικές πρακτικές (Collaborative-Dialogic Practices) στο Kanankil Institute της Merida (Μεξικό).

ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ / ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Μέλος Επιστημονικών Σωματείων

  • Mέλος EAP ( European Association of Psychotherapy) από το 2014
  • Μέλος του TAOS Institute – από το 2013
  • Μέλος του EFTA – CIM (European Family Therapy Association – Chamber of Individual Members) από το 2012
  • Ιδρυτικό μέλος (2001) και Πρόεδρος (2007-2013) της “Κυπριακής Εταιρείας Οικογενειακής Θεραπείας” – ΚΕΟΘ, οργάνωση που εκπροσωπεί την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Οικογενειακής Θεραπείας (E.F.T.A.) στην Κύπρο
  • Μέλος της Βρετανικής Εταιρείας Οικογενειακής Θεραπείας (AFT) από το 1998.
  • Ιδρυτικό μέλος (1982)και Επίτιμη Πρόεδρος της Κίνησης για Αποκατάσταση και Προαγωγή της Ψυχικής Υγείας – ΚΑΠΨΥ (2008)
  • Ιδρυτικό μέλος και πρώτη Πρόεδρος του Παν-κύπριου Φορέα Οργανώσεων Ψυχικής Υγείας (ΠΑΦΟΨΥ)
  • Ιδρυτικό μέλος και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Διεθνούς Κέντρου Ειρήνης «ΕΡΕΥΝΑ»
  • Ιδρυτικό μέλος του Κέντρου Ειρήνης Κύπρου.
  • Ιδρυτικό μέλος της Κυπριακής Εταιρείας Συστημικών Μελετών.
  • Ιδρυτικό μέλος του Συνδέσμου Ψυχολόγων Κύπρου.

 

Ενδεικτικές συγγραφικές αναφορές και πρόσφατες δημοσιεύσεις
(σχετικές με το μοντέλο του BSDT)

 

  • Mousteri, D. (2015): Constructing preferred realities: in Pluralism in Psychiatry II, Medimond Publishing Co., pp. 93-97.
  • Mousteri, D.(2013): Brief Therapy through Dialogue: The Brief Systemic Dialogical Model: in Human Systems: The Journal of Therapy, Consultation & Training, Volume No. 24, 2013, pp. 65-75
  • Mousteri, D. and Demosthenous, C.: Doing Brief Therapy through the art of Dialogue: a training model for clinicians; Oral presentation. XVIII European Congress Psychotherapy: Improving Mental Health and Emotional Wellbeing in Europe. Valencia, 4th – 7th July 2012
  • Mousteri D. (2011): Official Report on the BSDT Training Program: Detailed description and Evaluation, Cyprus Mental Health Services, Nicosia (in Greek).

ΟΛΓΑ ΟΡΑΤΗ

BBA, MBA – Λειτουργός Εταιρειών, Συντονίστρια Προγραμμάτων BSDT

Στοιχεια Επικοινωνιας

Τηλ: 99 896096
Email: info@bsdt.com.cy

Η Όλγα Οράτη είναι απόφοιτη της Σχολής Διοίκησης Επιχειρήσεων (ΒΒΑ) του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (ΜΒΑ).
  • Κατά τη διάρκεια των σπουδών της εργάστηκε ως Βοηθός – Σύμβουλος Φοιτητών στο Φοιτητικό κέντρο του Πανεπιστημίου, και ως εκ τούτου της προσφέρθηκε πλήρης υποτροφία από το 2006-2008.

 

  • Τον Απρίλιο του 2010, εργοδοτήθηκε ως Λειτουργός Εταιρειών στην Δικηγορική Εταιρεία LLPO, όπου οι κύριες αρμοδιότητες της ήταν η Εγγραφή και Διαχείριση Εταιρειών, η επικοινωνία με τους πελάτες, τις Τράπεζες, τους Λογιστές και τους Ελεγκτές. Η προετοιμασία εγγράφων και γενικότερα ότι συμπεριλαμβάνεται στη διαχείριση μιας εταιρείας.
  • Τον Αύγουστο του 2012 μετακόμισε στη Λεμεσό και εκεί προσλήφθηκε στη θέση του Λειτουργού Εταιρειών στην Δικηγορική Εταιρεία Κώστα Τσιρίδη & ΣΙΑ, μέχρι τον Νοέμβριο του 2017.

 

  • Σήμερα, λόγω της εξαιρετικής συνεργασίας που είχε, επιστρέφει και πάλι στη Λευκωσία, στη Δικηγορική Εταιρεία LLPO.

 

  • Επιπρόσθετα, λόγω του πολύχρονου ενδιαφέροντος της για τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι συνδέονται και επικοινωνούν μεταξύ τους και γενικά την ανθρώπινη ψυχολογία, το Μάρτιο του 2016 συμμετείχε στο πρώτο κύκλο εκπαίδευσης στη Βραχεία Συστημική Διαλογική Θεραπεία (BSDT), με τον οποίο είχε εντυπωσιαστεί και εμπνευστεί, τόσο από το μοντέλο BSDT που ανέπτυξε η κ. Μουστερή, όσο και από τον τρόπο που η ίδια μετέδιδε τις γνώσεις και εμπειρίες της γύρω από το θέμα.

 

  • Από τότε λοιπόν ξεκίνησε ένα νέο ταξίδι. Πλέον η Όλγα δεν είναι μόνο συμμετάσχουσα στους διαδοχικούς εκπαιδευτικούς κύκλους BSDT, αλλά έχει οριστεί και ως η νέα συντονίστρια των εν λόγω προγραμμάτων.